Επιλογή Σελίδας

Το πρόγραμμα HELIOS (Υποστήριξη Ένταξης στην Ελλάδα Δικαιούχων Διεθνούς Προστασίας και Προσωρινής Προστασίας) αποτέλεσε από το 2019 σημαντικό σταθμό που προώθησε την ένταξη προσφύγων/Δικαιούχων Προσωρινής Προστασίας στην χώρα μας.

Η INTERSOS Hellas συμμετείχε στην υλοποίηση του προγράμματος HELIOS, παρέχοντας υπηρεσίες υποστήριξης της ανεξάρτητης στέγαση των επωφελούμενων σε διαμερίσματα με ενοικίαση στ’ όνομά τους.  Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, υπογράφηκαν 901 συμβόλαια κατοικίας, εντοπίστηκαν 1.220 κατάλληλα διαμερίσματα, ενώ 2.657 ωφελούμενοι μεταφέρθηκαν σε σπίτια που νοικιάστηκαν σε Ήπειρο και Θεσσαλία

“Η εύρεση κατοικίας η οποία να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για την ένταξη των ανθρώπων στις τοπικές κοινωνίες. Η διαδικασία αυτή δεν ήταν πάντα εύκολη και υπήρχαν πολλά εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν. Αυτό που μένει όμως είναι οι ουσιαστικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των ιδιοκτητών των κατοικιών και των ενοικιαστών τους, που σε πολλές περιπτώσεις κράτησαν χρόνια και έγιναν σχέσεις ζωής.

Ευθύμιος Τρομπούκης, Διευθυντής Προγραμμάτων INTERSOS Hellas

Μέσα από τις δράσεις του HELIOS όχι μόνο υπήρξε υποστήριξη στην εύρεση κατοικίας, αλλά οι άνθρωποι της INTERSOS Hellas γνώρισαν την Hala, τον Ahmed, την Patricia και πολλούς ακόμα ανθρώπους από όλο τον κόσμο που μοιράστηκαν μαζί τους την  ιστορία τους και τους δίδαξαν  πολλά.

Η υποστήριξη στην εύρεση σπιτιού υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές παρεχόμενες υπηρεσίες, ωστόσο το πρόγραμμα Helios δημιούργησε τις ευκαιρίες διοργάνωσης δράσεων για την ευρύτερη ένταξη των ωφελουμένων στην ελληνική κοινωνία. 

Τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας, τα εργαστήρια επαγγελματικού προσανατολισμού, πολιτιστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή και συνεργασία προσφύγων και ντόπιων είναι μόνο μερικές από τις πρωτοβουλίες που έπαιξαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αποδοχή που αισθάνονταν αυτοί οι άνθρωποι από την κοινωνία και τελικώς στην ένταξή τους.

Οι συνολικές υπηρεσίες που πρόσφερε η INTERSOS Hellas μέσω του HELIOS ανήλθαν σε 4.194 και συνολικά επωφελήθηκαν 4.133 άνθρωποι.

 

 

 

 

 

 

Η INTERSOS Hellas συμμετείχε ως εταίρος στο πρόγραμμα ένταξης HELIOS Project από το 2019-2024, το οποίο υλοποιήθηκε με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) σε συνεργασία με εταίρους & με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Share This